Voormalig Iraanse nucleair onderhandelaar wil president worden

TEHERAN (ANP/RTR) - De voormalige Iraanse parlementsvoorzitter en oud-nucleair onderhandelaar Ali Larijani wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van komende maand. De staatstelevisie zond live uit hoe Larijani zich zaterdag kwam aanmelden.

Kiezers beslissen bij de verkiezing van 18 juni wie de gematigde president Hassan Rohani mag opvolgen. Die heeft er al twee ambtstermijnen op zitten en mag daarom niet meer meedoen aan de verkiezingen. Die komen op een gevoelig moment. Iran onderhandelt weer met de internationale gemeenschap over zijn nucleaire programma.

De kandidatuur van Larijani en andere kanshebbers moet eerst worden goedgekeurd door de conservatieve Raad der Hoeders. Die bestaat uit geestelijken en juristen. Zes van de twaalf leden van die raad worden rechtstreeks benoemd door grootayatollah Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran.

Politici die Rohani willen opvolgen, hebben tot zaterdag de tijd om zich aan te melden. De Raad der Hoeders kondigt naar verwachting eind mei aan welke kandidaten zijn goedgekeurd voor deelname.