‘Voormalig Lama’ Tijl Beckand wil meer bekendheid voor TAFKAL

Tijl Beckand is "heel lang" bezig geweest om zijn cabaretgroep TAFKAL op Videoland te krijgen, vertelt de cabaretier en presentator aan het ANP. Want als de groep niet meer op televisie te zien is, dan zal hij altijd "de oude Lama's met filmpjes op YouTube" zijn, denkt Beckand. De groep, die verder bestaat uit Ruben Nicolai, Ruben van der Meer, Jeroen van Koningsbrugge en Patrick Lodiers, trekt momenteel met een theatertour door het land.

Die theatertour verloopt erg goed, zegt Beckand. "Die is goed uitverkocht". Maar hoewel de groep in totaal voor zo'n 35.000 mensen optreedt met TAFKAL (The Artists Formerly Known As Lama's), denkt de presentator dat veel mensen de cabaretgroep nog herinneren als de Lama's. Dat was eerder de naam van de groep, die meedeed aan het gelijknamige improvisatieprogramma dat een aantal jaar werd uitgezonden door BNN.

Veel mensen kijken programma's op Videoland, merkt Beckand. Dat leek zowel de presentator als de rest van de groep dan ook een goede reden om afleveringen voor de streamingdienst te maken. "We dachten, het is zinvol, maar ook leuk om weer te zien te zijn." Bovendien is er "genoeg om grappen over te maken", denkt Beckand. "We kunnen het nog, dus laten we er dan ook eens een camera op zetten."

Intens

Na de zomer moeten de afleveringen op de streamingdienst van RTL verschijnen. Het is dan bijna veertien jaar geleden dat het populaire programma van de buis verdween. Hoewel Beckand weer meer aandacht aan cabaret gaat besteden, vindt hij de afwisseling met presenteren heerlijk. Want hoewel het "ontzettend leuk" is om met de groep op te treden, is het wel "heel intens", vertelt de 1% Quiz-presentator. "Je moet altijd op je top presteren, altijd zorgen dat je scherp bent. Dan is het voor iedereen beter en lekker dat je ook je eigen ding hebt."

Zo presenteert Van Koningsbrugge het programma Kamp van Koningsbrugge en Nicolai The Masked Singer. "Als we allemaal alleen zouden optreden samen, dan zouden we gek worden", denkt Beckand. "Er is niks leuker dan naar de kermis gaan, maar ga maar eens zes maanden achter elkaar."