Voorman KHN-afdelingen bedient toch mensen op zijn terras

BREDA (ANP) - Johan de Vos, woordvoerder van ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) die dinsdagmiddag hun terrassen hebben geopend, heeft ook klanten voor zijn Bredase kroeg bediend. Hij overtreedt daarmee coronamaatregelen die voorschrijven dat eet- en drinkgelegenheden gesloten moeten blijven. Burgemeester Paul Depla van Breda en burgemeesters elders in het land zeiden maandag te zullen handhaven als mensen worden voorzien van een drankje of hapje op een terras.

Het terras zit bomvol en de eerste kopjes koffie en biertjes zijn al gereserveerd. Ook bij het naastgelegen terras, dat iets eerder openging, zit vol.

Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt De Vos eerst aangesproken op zijn gedrag. "Als hij doorgaat, krijgt hij een waarschuwing. Zet hij door, dan volgt een boete. Zo zijn we daar steeds mee omgegaan."

Ludieke actie

Verschillende afdelingen van KHN riepen hun leden eerder op om op 2 maart de terrassen tegen de regels in weer open te gooien. Ze vinden de horecasluiting onzinnig voor de buitenruimtes. Reden hun terras opgepoetst en wel buiten te zetten. Veel terraseigenaren verzonnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.

De Vos zei maandag dat het om een ludieke actie gaat en het niet de bedoeling was dat mensen ook zouden worden bediend, al hield hij voor zijn eigen café een slag om de arm. Dinsdag besloot hij toch die stap te zetten. Hij riskeert daarmee een coronaboete van 4000 euro en andere mogelijke maatregelen van het gemeentebestuur.

De gevel en het terras van zijn café Boerke Verschuren werden in de nacht van maandag op dinsdag besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst "Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden" aangebracht. De Vos sprak van een "treurige actie", maar zag daarin geen reden om zijn terras binnen te houden.