Voortvluchtige ouders van schoolschutter Michigan opgepakt

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan zijn zaterdag aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. James en Jennifer Crumbley worden verdacht van dood door schuld.

Het echtpaar had volgens de openbaar aanklagers hun zoon Ethan (15) een vuurwapen als kerstcadeau gegeven. Hij doodde dinsdag op zijn school in Oxford vier mensen en verwondde zeven anderen. De ouders zouden waarschuwingssignalen hebben genegeerd die erop wezen dat de tiener mogelijk een bloedbad kon aanrichten.

De ouders zouden vrijdag worden voorgeleid, maar kwamen niet opdagen en reageerden niet meer op de telefoontjes van hun advocaten. De politie begon een zoektocht en vond ze in een industrieel pand in Detroit, tientallen kilometers van Oxford vandaan. De advocaten zeiden eerder dat hun cliënten Oxford hadden verlaten en op tijd zouden terugkeren voor hun voorgeleiding.

Verantwoordelijkheid

Tegen James en Jennifer zijn elk in totaal vier aanklachten ingediend. "Deze aanklachten zijn bedoeld om de personen die hebben bijgedragen aan de tragedie ter verantwoording te roepen en ook om de boodschap te sturen dat wapenbezitters een verantwoordelijkheid hebben", aldus aanklager Karen McDonald.

De autoriteiten hadden een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot de arrestaties van James en Jennifer Crumbley. Het wordt ze onder meer kwalijk genomen dat ze het vuurwapen thuis niet veilig hadden opgeborgen. Hun zoon Ethan zit sinds de schietpartij vast. Hij wordt verdacht van moord en terrorisme.