Voorzitter Barcelona gelooft nog steeds in Super League

BARCELONA (ANP) - Voorzitter Joan Laporta van Barcelona gelooft nog steeds in de haalbaarheid van de Super League. "Het project leeft nog steeds", betoogde hij tijdens een bijeenkomst met leden van de club van trainer Ronald Koeman. Hij claimde daarbij dat de nieuwe topcompetitie voor Barcelona minimaal 700 miljoen euro per seizoen aan inkomsten zou generen.

"Dwing ons niet om excuses te maken voor het denken aan of het organiseren van een competitie, of voor ons streven om het lot in eigen hand te nemen in de wereld van het voetbal", vervolgde Laporta, die de UEFA een monopolistische organisatie noemde.

Met Barcelona hebben ook Real Madrid en Juventus als initiatiefnemers van de Super League, een min of meer gesloten competitie met Europese topclubs buiten de UEFA om, officieel nog geen afstand genomen van het revolutionaire concept. De andere negen grondleggers trokken zich in april onder grote druk van de supporters, spelers, politici en maatschappelijke organisaties snel terug.

Harde sancties

De UEFA heeft de drie rebellerende topclubs gedreigd met harde sancties. De Europese voetbalunie heeft niettemin de juridische stappen tot nader order opgeschort.

Laporta en zijn medebestuursleden kregen toestemming van de leden om een lening van 525 miljoen euro aan te gaan om de grote financiële problemen enigszins op te vangen. In maart van dit jaar bedroeg de schuld van Barcelona ruim 1 miljard euro. Volgens vicevoorzitter Eduard Romeu zal dat bedrag bij de afronding van het boekjaar in juli "zeker hoger" uitvallen.