Vredesoverleg Poetin en Abe wordt voortgezet

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Japanse premier Shinzo Abe heeft na afloop van zijn gesprek met Vladimir Poetin in Moskou gezegd dat de Russische president en hij vastbesloten zijn een oplossing te vinden voor het al tientallen jaren slepende conflict over de Koerilen, een eilandengroep in het noorden van de Stille Oceaan. De Sovjet-Unie veroverde die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Japan claimt de vier zuidelijkste eilandjes als territorium en wil ze terug.

Abe zei dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, die na de oorlog nooit een formele vredesovereenkomst hebben ondertekend door deze kwestie, in februari in München verder gaan praten. Volgens Poetin moet er nog veel werk worden verzet voordat Rusland eindelijk vrede kan sluiten met Japan. Ook Abe erkende dat het niet gemakkelijk zal zijn een voor beide partijen acceptabel compromis te vinden. Maar de wil daartoe bestaat.

Poetin en Abe werden het vorig jaar jaar eens over intensivering van de vredesbesprekingen. ,,We hebben opnieuw ons belang bij de ondertekening van dat document bekrachtigd'', zei de Russische leider in de pers. Het fundament daarvoor is onder meer een Sovjet-Japans akkoord uit 1956 waarin de mogelijke teruggave van twee van de vier eilanden in het vooruitzicht wordt gesteld. Verbetering van de handelsbetrekkingen en economische samenwerking zijn belangrijk om het wederzijds vertrouwen te bevorderen.

Voorafgaand aan de ontmoeting tussen Poetin en Abe was er een protestactie voor de Japanse ambassade in Moskou. Verscheidene demonstranten werden opgepakt.