Vrij reizen voor EU-inwoners naar Italië weer mogelijk

ROME (ANP/DPA) - Na drie maanden van coronabeperkingen is het voor burgers uit de EU-landen weer mogelijk vrij naar Italië te reizen.

Het land opende woensdag zijn grenzen voor vakantiegangers uit de andere 26 EU-landen en landen zoals Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland. Een quarantaine van twee weken is niet langer vereist.

Daarnaast zijn de Italianen zelf vrij om weer heen en weer te reizen tussen de twintig regio's in het land. Alle vliegvelden in het land zijn weer open.

Nieuwe versoepelingen

Van de luchthaven Rome Fiumicino zouden woensdag in totaal zo'n honderd vluchten starten en landen. Een week geleden lag dat aantal aanzienlijk lager, aldus een woordvoerder. In normale tijden zouden dat wel zo'n duizend vluchten zijn, zei hij.

Veel van de 60 miljoen inwoners van Italië keken uit naar de nieuwe versoepelingen. Ze kunnen nu weer zonder opgaaf van redenen familieleden en vrienden bezoeken die verder weg wonen.

Zorgen

Sommige politici en deskundigen waren echter bezorgd dat dit tot meer besmettingen zou kunnen leiden. Daarom willen enkele regio's altijd de temperatuur laten meten van reizigers op luchthavens en treinstations om mogelijke zieken onmiddellijk op te sporen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio benadrukte: "Vandaag is een zeer belangrijke datum." Het land start weer op en bereidt zich voor om weer normaal te worden, schreef hij op Facebook.

Minder nieuwe besmettingen

Italië werd in Europa vroeg en met volle kracht getroffen door de corona-uitbraak. Tot dusver zijn er sinds februari ongeveer 33.530 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Op 10 maart legde de regering in Rome strenge uitgaans- en reisbeperkingen op. Deze regels werden in verschillende stappen versoepeld. De besmettingsaantallen zijn inmiddels sterk gedaald.