Vrije-uitloopei door ophokplicht vanwege vogelgriep in gevaar

DEN HAAG (ANP) - Vrije-uitloopeieren mogen vanaf 16 februari niet meer als zodanig verkocht worden door de ophokplicht vanwege de vogelgriep. Dat betekent dat pluimveehouders in veel gevallen minder krijgen voor hun eieren, waarschuwt een groep organisaties uit de pluimveesector, waaronder LTO Nederland/NOP en NVP. Zij willen dat minister Henk Staghouwer van Landbouw zorgt dat de Europese regels dit jaar niet gelden.

De ophokplicht ging vorig jaar op 26 oktober in. Omdat er een grens van zestien weken geldt waarbinnen kippen weer naar buiten moeten om aan het predikaat vrije uitloop te voldoen, zou het ophokken voor 16 februari afgelopen moeten zijn. Anders moeten de eieren als scharreleieren worden verkocht en die brengen minder op.

"De hogere kostprijs voor vrije-uitloopeieren moet terugverdiend worden door een hogere opbrengstprijs", stelt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP. "Zonder die meerprijs moet gevreesd worden voor het bestaansrecht van vrije-uitloopkippen in Nederland." Boeren zullen dan de extra kosten niet meer willen maken, denkt De Jong.