Vroege Vogels wijkt na 43 jaar voor sport, fans missen programma

Fans van Vroege Vogels zijn boos op de NPO dat het NPO-natuurprogramma voor het eerst in 43 jaar een paar weken niet wordt uitgezonden. NPO Radio 1 heeft op zondag de volledige ochtendprogrammering omgegooid om verslag te doen van de Olympische Spelen in Japan.

Dat besluit valt slecht bij de vaste luisteraars van het enige natuurprogramma op de Nederlandse NPO. "Het is godgeklaagd: de natuur beleeft wereldwijd de roerigste tijden sinds lang en NPO Radio 1 schrapt het enige natuurprogramma voor oeverloos sportgelul. Wat een sukkels", stelt Volkskrant-journalist Jean-Pierre Geelen zondag op Twitter.

Zijn bericht krijgt veel steun van andere liefhebbers van Vroege Vogels, die spreken over "sportterreur. Als nieuwsfreak mag je stikken bij de NPO. Als er sport is, telt nieuws niet meer". Vroege Vogels stond zondag enige tijd bij de meest gebruikte tags op Twitter.

Eindredacteur Anneke Naafs van Vroege Vogels bevestigt dat het voor het eerst in 43 jaar is dat Vroege Vogels bijna een maand niet op zondagochtend te horen is. "We hebben van de nood maar een deugd gemaakt: de hele redactie is op vakantie. Maar we hadden uiteraard, zeker in deze tijd, een programma gemaakt", laat ze weten.

Primair sportzender

Zij is blij dat de trouwe achterban van het programma van zich laat horen. "Wij spreken een heel breed publiek aan dat over het algemeen niet zo op de voorgrond treedt", stelt Naafs. "Al is sport in de uitzending altijd problematisch. We krijgen ook altijd negatieve reacties als er van die sportflitsen van de Formule 1 door onze uitzending heen komen. De vraag is wie je daar blij mee maakt; mensen die dat willen weten, kijken op dat moment wel televisie."

De NPO laat in een korte reactie weten dat "NPO Radio 1 primair een nieuws- en sportzender is. Dat betekent dat bij bijzondere nieuwsmomenten en sportgebeurtenissen de vaste programmering moet wijken."