Vrouw vrijgesproken na dood baby El Salvador

SAN SALVADOR (ANP) - Een vrouw die in El Salvador was veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor de dood van haar baby, is alsnog vrijgesproken. "Goddank. Rechtvaardigheid", zei de 21-jarige Evelyn Beatríz Hernández Cruz toen ze haar aanhangers bedankte buiten de rechtbank.

De autoriteiten besloten Hernández te vervolgen nadat ze in 2016 was bevallen op het toilet van haar woning. Zij stelde dat de zuigeling dood was geboren en dat ze niet wist dat ze zwanger was. De zwangerschap zou het gevolg zijn geweest van een verkrachting.

Aanklagers zeiden destijds dat de jonge vrouw medeplichtig was aan de dood van de baby omdat ze geen hulp had gezocht in de aanloop naar de bevalling. Ze zat uiteindelijk zo'n 33 maanden vast. Haar advocaten tekenden met succes beroep aan en de geruchtmakende zaak moest worden overgedaan, met vrijspraak tot gevolg.

Justitie heeft nog 10 dagen om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van maandag. Die is door mensenrechtenorganisatie Amnesty International al omschreven als een "overwinning voor de vrouwenrechten in El Salvador".