Vrouwenrechtenorganisaties steunen Scarlett Johansson

Women in Film, Los Angeles, ReFrame en Time’s Up hebben een gezamenlijk statement doen uitgaan waarin ze Disney's omschrijving van Scarlett Johansson een 'gender karakteraanval' noemen. Dit meldt Variety.

Johansson spande een rechtszaak tegen Disney aan, nadat bleek dat het bedrijf haar nieuwe film Black Widow tegelijkertijd in de bioscoop en via hun streamingservice uitbracht, wat contractueel was afgesproken. De actrice had bedongen de film eerst exclusief in de bioscoop te laten zien, omdat een deel van de winst daarvan naar haar zou gaan. Maar nu kijkers ook via thuis via Disney+ kunnen kijken, wordt dat bedrag aanzienlijk lager. En omdat deze overeenkomst wél in Scarletts contract was opgenomen, liet de actrice het er niet bij zitten.

Disney reageerde vervolgens met de woorden: "Het is triest en verontrustend dat ze zo reageert. Deze actie is een ongevoelige minachting voor de gruwelijke en langdurige wereldwijde effecten van de COVID-19-pandemie." Het bedrijf zou tevens vinden dat haar compensatie van 20 miljoen dollar 'wel genoeg' is.

De vrouwenorganisaties zijn het daar niet mee eens. "Wij nemen geen positie in wat betreft de juridische zaak tussen Scarlett Johansson en The Walt Disney Company, maar we hebben wel zeer veel moeite met het statement dat Disney over Johansson heeft gedaan. Ze wordt door hen neergezet als een ongevoelige en egoïstische vrouw, terwijl ze voor haar rechten opkomt. Dit is een pure aanval op haar gender, haar vrouw zijn. Dit soort gedrag mag geen plaats hebben in deze maatschappij, waarin vrouwen en meisjes toch al als mindere worden gezien als het gaat om het beschermen van hun rechten."