VRT-commentator moet zich verantwoorden na uitlatingen over Biles

Een commentator van de VRT moet zich verantwoorden na uitlatingen over de Amerikaanse turnster Simone Biles. Dirk Van Esser suggereerde dat haar mentale problemen mogelijk verzonnen zouden zijn.

Tijdens de live-uitzending dinsdagmiddag van de olympische teamfinale van het damesturnen trok Biles zich terug. In eerste instantie werd gedacht aan een blessure maar daarna liet de viervoudig olympisch kampioene weten dat ze kampt met mentale problemen.

Van Esser vond dat Biles haar team "toch een beetje in de steek liet" en dat "mentale problemen niet altijd een medisch probleem zijn". Hij suggereerde ook dat sporters kunnen doen alsof ze psychische moeilijkheden ondervinden, en dat die niet altijd objectief vast te stellen zijn. "Als ik geen zin heb, heb ik dan een mentaal probleem?", klonk het onder meer. De uitspraken leverden veel kritiek op sociale media op.

De VRT laat aan persbureau Belga weten dat er intern een gesprek met Van Esser, die niet in dienst van de omroep is, zal worden gevoerd. Zijn uitspraken "stroken niet met de manier waarop we bij de VRT en Sporza over mentale problemen denken", zegt een woordvoerder.