VS-congreslid Greene maakt excuses voor Holocaust-vergelijking

WASHINGTON (ANP) - Het Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene heeft excuses gemaakt voor haar eerdere vergelijkingen tussen het verplicht dragen van mondkapjes en vaccinatie tegen Covid-19 met het dragen van een Jodenster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deed dat tijdens een korte toespraak na een bezoek aan het Holocaust Museum in Washington, melden Amerikaanse media.

"Ik heb een fout gemaakt en het zit me nu al een paar weken dwars", aldus de Amerikaanse politica. "Er zijn woorden die ik heb gezegd en opmerkingen waarvan ik weet dat ze beledigend zijn, en daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden." Ze voegde eraan toe dat "er niets vergelijkbaar" is met de Jodenvervolging.

De uitspraken die Greene een paar weken geleden deed leidden tot grote ophef in de Verenigde Staten en leverde haar kritiek op van zowel prominente Democraten als Republikeinen. Desondanks bleef ze tot maandag haar uitspraken verdedigen.

Greene staat bekend om de complottheorieën die zij geregeld verspreidt. Ze herhaalde meermaals de valse bewering van Trump dat hij de verkiezingen op 3 november vorig jaar zou hebben gewonnen. Ook zou ze in 2018 en 2019 steun hebben betuigd aan oproepen om kopstukken van de Democratische partij te laten executeren of daar zelf toe hebben opgeroepen.