VS houden militaire oefeningen met Zuid-Korea

SEOEL (ANP/AFP) - Een Amerikaans vliegdekschip is vrijdag voor het eerst in bijna vijf jaar in Zuid-Korea aangekomen, voorafgaand aan gezamenlijke militaire oefeningen gericht op het afschrikken van het nucleair bewapende Noord-Korea. Het nucleair aangedreven vliegdekschip USS Ronald Reagan en andere schepen uit die categorie hebben aangelegd in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan.

Seoel en Washington hebben plannen om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio uit te breiden. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, die in mei aantrad, heeft meer gezamenlijke militaire oefeningen met de Verenigde Staten beloofd, na jaren van mislukte diplomatie met Noord-Korea onder zijn voorganger.

Het bezoek van de Amerikanen is bedoeld om "de nucleaire dreigingen van Noord-Korea af te raden", zei een ambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie aan persagentschap AFP.

Nucleaire dreiging

Pyongyang heeft dit jaar een recordaantal wapentests uitgevoerd. Ook herzag het eerder deze maand zijn kernwapenwet, waardoor het nu mogelijk is dat Noord-Korea als eerste een kernwapenaanval uitvoert. Verder zegt het land nooit zijn kernwapens af te staan.

De gezamenlijke oefeningen zullen de komende week voor de oostkust van Zuid-Korea plaatsvinden. Zuid-Korea en de VS waarschuwen al enige tijd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich voorbereidt op een nieuwe kernwapenproef. Het geïsoleerde regime heeft sinds 2006 zes keer kernwapens getest, de laatste keer in 2017.

28.500 troepen

Washington heeft ongeveer 28.500 troepen in Zuid-Korea gestationeerd om tegen een mogelijke aanval van het noorden te helpen beschermen.