VS: Huis keurt defensiebegroting van 768 miljard dollar goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond laat (lokale tijd) met ruime meerderheid een definitieve versie van de defensiebegroting voor 2022 goedgekeurd. De begrotingswet autoriseert defensie-uitgaven ter waarde van 768 miljard dollar (680,2 miljard euro). Dat bedrag is 25 miljard dollar hoger dan waar president Joe Biden om had gevraagd en ongeveer 5 procent meer dan de begroting van vorig jaar.

De begroting viel onder meer hoger uit doordat parlementsleden van beide partijen aandrongen op inspanningen om de druk op Rusland en China op te voeren. Zo bevatte de jaarlijkse defensiewet 300 miljoen dollar aan middelen voor het Oekraïense leger en een steunbetuiging voor de verdediging van Taiwan.

De defensiebegroting bevat ook een loonsverhoging van 2,7 procent voor de troepen en meer aankopen van vliegtuigen en marineschepen, dat laatste in het kader van het beteugelen van geopolitieke dreigingen.

Een voorstel dat de regering zou verplichten om Duitsland sancties op te leggen voor de Russische Nord Stream 2-gaspijpleiding, haalde het echter niet, ondanks veel steun in het Congres. Het defensiebegroting gaat nu naar de Senaat, waar ze naar verwachting spoedig zal worden aangenomen, en vervolgens naar het Witte Huis voor goedkeuring door president Biden.