VS: impact stop Janssen-vaccin beperkt

WASHINGTON (ANP) - De tijdelijke stop op het gebruik van het coronavaccin van Janssen heeft maar een beperkte impact op het vaccinatieprogramma in de Verenigde Staten. Dat heeft Jeff Zients, de coördinator van het Amerikaanse coronabeleid, gezegd.

De Verenigde Staten stoppen uit voorzorg tijdelijk met het vaccin van Janssen uit Leiden nadat zes mensen na vaccinatie last kregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes. Een vrouw zou eraan zijn overleden. Het vaccin is tot nu toe alleen in de VS gebruikt. De uitrol in Europa wordt uitgesteld.

Meer dan 6,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben het Janssen-vaccin tot nu toe toegediend gekregen, minder dan 5 procent van het totale aantal prikken. De VS zeggen genoeg doses van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna te hebben of geleverd te krijgen om het tempo van 3 miljoen prikken per dag vol te houden. Iedereen die het vaccin van Janssen zou krijgen, wordt benaderd voor een nieuwe afspraak voor een prik met een van de andere vaccins.