VS, Japan en Filipijnen houden eerste kustwachtoefening

MANILLA (ANP/AFP) - De Verenigde Staten, Japan en de Filipijnen zijn begonnen aan hun eerste gezamenlijke kustwachtoefeningen. Die duren een week en worden gehouden in de betwiste Zuid-Chinese Zee. Die wordt vrijwel volledig opgeëist door China, tot chagrijn van andere landen in de regio.

De kustwachten oefenen bij de Baai van Manilla op reddingsacties en de bestrijding van criminaliteit. De landen willen hun samenwerking op zee versterken. De Filipijnse en Amerikaanse autoriteiten hebben al afgesproken dat weer gezamenlijk gepatrouilleerd gaat worden in de Zuid-Chinese Zee. De VS mogen ook vier extra militaire bases gaan gebruiken in de Filipijnen.

De VS strijden in de regio om invloed met rivaliserende grootmacht China. De vorig jaar aangetreden Filipijnse president Ferdinand Marcos jr. heeft de banden met de Amerikanen weer aangehaald. Die waren bekoeld onder zijn voorganger, Rodrigo Duterte.

Ook Japan en de Filipijnen willen intensiever gaan samenwerken. De landen voeren gesprekken over een defensiepact. Dat moet het mogelijk maken om troepen in te zetten op elkaars grondgebied, bijvoorbeeld voor militaire exercities. De VS en Japan zijn nu al belangrijke partners van de Filipijnse kustwacht en marine.