VS krijgen toegang tot vier extra militaire bases in Filipijnen

WASHINGTON/MANILLA (ANP/AFP) - Amerikaanse troepen krijgen toegang tot vier extra militaire bases in de Filipijnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra toegang gebeurt in het kader van een pact uit 2014, bekend als EDCA, waardoor Amerikaanse troepen door Filipijnse bases kunnen roteren. Het stelt het Amerikaanse leger ook in staat om defensiematerieel en voorraden op die bases op te slaan.

Volgens waarnemers hebben de groeiende assertiviteit van China tegenover Taiwan en de bouw van Chinese bases in de Zuid-Chinese Zee Washington en Manilla een impuls gegeven om hun partnerschap te versterken. Al doende herstellen beide landen de banden die de afgelopen jaren verbroken waren: de vorige Filipijnse president Rodrigo Duterte gaf de voorkeur aan China boven de voormalige koloniale meester van zijn land. De nieuwe regering van Ferdinand Marcos draait dit nu terug.

Gezien de nabijheid van Taiwan zou de samenwerking met de Filipijnen van cruciaal belang kunnen zijn voor de Verenigde Staten in het geval van een conflict met China. Onlangs waarschuwde een viersterrengeneraal van de Amerikaanse luchtmacht nog dat dit al in 2025 zou kunnen gebeuren.

Door de EDCA-uitbreiding hebben de VS toegang tot ten minste negen militaire bases in de archipel. Drie nieuwe bases liggen op het hoofdeiland Luzon - tevens het Filipijnse eiland dat het dichtst bij Taiwan ligt - waar de VS al toegang hebben tot twee andere locaties. De vierde nieuwe basis ligt naar verluidt op het westelijke eiland Palawan, tegenover de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee, waardoor het aantal locaties daar op twee komt.