VS lichten diplomaten in over Chinese ‘spionageballon’

WASHINGTON/BEIJING (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben diplomaten in Washington en Beijing ingelicht over de vermeende Chinese spionageballon die eind januari het Amerikaanse luchtruim binnenvloog en onlangs is neergehaald. Dat meldt de krant The Washington Post op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman heeft in Washington zo'n 150 buitenlandse diplomaten uit 40 landen ingelicht over de Amerikaanse bevindingen over de ballon. In Beijing konden diplomaten voor informatie terecht op de Amerikaanse ambassade. "We willen zoveel mogelijk delen met landen die ook doelwit van een dergelijke inbreuk op hun soevereiniteit kunnen worden", aldus een hoge overheidsbeambte tegen de krant. Het ministerie heeft de informatie ook gestuurd naar Amerikaanse ambassades wereldwijd, zodat zij die weer kunnen delen met partners en bondgenoten.

De Chinese ballon ter grootte van drie bussen vloog dagenlang boven de VS en werd zaterdag boven de Atlantische Oceaan neergehaald. Volgens China ging het om een afgedreven weerballon. De diplomaten kregen onder andere informatie te zien die het tegendeel zou moeten bewijzen. Zo zou de vliegroute van de ballon niet overeenkomen met de windrichting en zouden de zonnepanelen waarmee de ballon was uitgerust veel meer energie geven dan nodig is voor een weerballon.

Volgens de bronnen van The Washington Post is de ballon onderdeel van een uitgebreide militaire observatie-operatie die door het Chinese leger wordt gerund vanaf het eiland Hainan in de Zuid-Chinese Zee. Hoeveel ballonnen er precies rondvliegen is niet bekend, maar overheidsbronnen hebben het over tientallen missies in vijf continenten sinds 2018. China zou het onder andere hebben voorzien op Japan, India, Vietnam, Taiwan en de Filipijnen.