VS trekken 53 miljoen uit voor herstel Oekraïens energienet

BOEKAREST/WASHINGTON (ANP/RTR) - Oekraïne krijgt een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar om het energienet te versterken en herstellen. Oekraïne komt nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, zei dinsdag bij een NAVO-bijeenkomst in Boekarest dat het land vooral westerse luchtverdedigingssystemen en transformatoren nodig heeft. Transformatoren reguleren de spanning in de stroomvoorziening. De apparaten zijn onderdeel van het steunpakket van de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de benodigde apparatuur snel wordt geleverd, om de Oekraïners door de winter te helpen. De VS hebben sinds de Russische invasie 145 miljoen dollar uitgegeven aan de versterking van het Oekraïense energienet.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag in een overleg met de leiders van het Amerikaanse parlement dat hulp aan Oekraïne en het tegengaan van covid prioriteiten blijven voor de Amerikaanse regering.