VS worstelen met vinkensmokkel

NEW YORK (ANP) - De autoriteiten op het Amerikaanse John F. Kennedy International Airport zitten in hun maag met de grootschalige smokkel van zangvogeltjes. Die vinken worden ingezet in zangwedstrijden, berichtte The New York Times.

,,Mensen plaatsen weddenschappen op hoe vaak de vinken zullen kwetteren in een minuut tijd, welke vogel het vaakst kwettert'', legt een woordvoerder van de douane uit. Een succesvolle wedstrijdvogel kan wel 10.000 dollar (ruim 8800 euro) opleveren. Dat maakt het smokkelen van de diertjes een lucratieve bezigheid.

De douane heeft dit jaar al zeker 184 kleine vinken onderschept op het vliegveld in New York. Smokkelaars proberen de vogeltjes in onder meer sokken en de kartonnen kokers van rollen toiletpapier het land in te krijgen. Soms worden de beestjes voorafgaand aan de reis tot rust gebracht met alcohol.

De autoriteiten vonden zaterdag nog zeventig vinkachtigen in de bagage van een man uit Guyana. Hij had zijn levende vracht in plastic haarrollers verstopt. Die onderschepte vogels zijn in quarantaine geplaatst. De autoriteiten vrezen voor de verspreiding van ziektes, zoals de vogelgriep.

0 Reacties Doe mee met de discussie →