VVD en CDA willen gesprek met boeren weer op gang brengen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA vinden dat het gesprek met boeren weer op gang moet worden gebracht na alle protesten van de afgelopen weken, waarvan een deel uit de hand liep. Maar de kaders van de stikstofplannen van het kabinet blijven wel staan, zei VVD-fractieleider Sophie Hermans in een debat over de protesten.

CDA-fractieleider Pieter Heerma vroeg steun aan Hermans voor het plan om een verzoeningscommissie met een onafhankelijke voorzitter aan te stellen die het gesprek tussen boeren en kabinet weer op gang moet brengen. "Om de verhoudingen te normaliseren", aldus Heerma. VVD'er Hermans zei zijn voorstel te steunen.

PVV-leider Geert Wilders en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij begrijpen niet dat de VVD en het CDA vasthouden aan de kaders van de stikstofplannen. "Ga je het gesprek dan niet teveel belasten?" vraagt Van der Staaij zich af. Het zou bij boeren kwaad bloed kunnen zetten, juist omdat zij de stikstofplannen al te veel een "dictaat" vinden, denkt hij.

Maar volgens Heerma bieden de plannen ruimte voor de provinciebesturen om te kijken hoe de stikstofdoelen worden gehaald. Ook vindt hij dat er "teveel partijen in het parlement" zijn die volgens hem doen alsof het hele platteland wordt leeg geveegd. "Zij willen elke poging tot verzoening, tot een gesprek om de zaken te normaliseren, kapotmaken door beelden op te roepen die niet kloppen."