VVTP: blij dat regering naar signaal uit sector geluisterd heeft

Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), is "blij dat de regering naar het signaal uit de sector geluisterd heeft". Mogelijk volgen versoepelingen voor de culturele sector, waardoor theaters weer tot 22.00 uur publiek mogen ontvangen. Wel hoopt hij dat de burgemeesters in het Veiligheidsberaad kijken naar een mogelijk latere sluitingstijd.

"We gaan de goede kant op", zegt Van der Ham, "maar we zijn er nog niet". Hij vindt de sluitingstijd van 22.00 uur "arbitrair". "Veel voorstellingen houden ongeveer op rond 23.00 uur. Soms is het mogelijk om voorstellingen te vervroegen, maar soms is het ingewikkeld. Zeker met grote voorstellingen."

Want zowel de mensen op het podium als de mensen in de zaal moeten eerder kunnen komen. "Het is niet zoals bij een bioscoop, waarbij mensen van dichtbij komen. Bezoekers van een theater komen vaak van verder weg." Dat roept vragen op over de praktische haalbaarheid, denkt hij.

Praktische oplossing

Volgens Van der Ham gaat het om een andere situatie dan bij de horecasector. "Als mensen eenmaal binnen zitten, dan verandert er aan het aantal mensen niks. De samenstelling verandert niet." Daarbij is het volgens de VVTP-voorzitter met het oog op het coronavirus niet wenselijk dat alle bezoekers tegelijkertijd buiten staan. "We hopen dat in het veiligheidsoverleg met de burgemeesters een praktische oplossing wordt gekozen. We begrijpen dat die vanavond plaatsvindt", zegt hij, doelend op maandagavond.

Het plan is om de horeca en cultuursector tot 22.00 uur onder voorwaarden te openen. Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. De definitieve versoepelingen worden dinsdagavond aangekondigd, tijdens de coronapersconferentie.