Waarnemend premier Armenië claimt verkiezingsoverwinning

JEREVAN (ANP) - De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft de overwinning geclaimd bij de parlementsverkiezingen die zondag zijn gehouden in het land. Na het tellen van 30 procent van de stemmen staat zijn partij Burgerlijk Contact op ruim 58 procent, terwijl de Armeense Alliantie van zijn belangrijkste tegenstrever, voormalig president Robert Kotsjarian, goed is voor 18 procent.

"Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het is duidelijk dat we een overtuigende meerderheid zullen hebben", citeerde het Russische persbureau Interfax Pasjinian maandag. De alliantie onder leiding van Kotsjarian erkent de claim van de waarnemend premier niet en vermoedt dat er sprake is van stembusfraude. In een verklaring laat het blok weten de verkiezingsuitslag niet te erkennen, totdat signalen over fraude zijn onderzocht.

Uit opiniepeilingen kwam naar voren dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen beide partijen tijdens de verkiezingen. Die waren door de regering uitgeroepen om een einde te maken aan een politieke crisis die uitbrak nadat etnisch Armeense troepen vorig jaar een zes weken durende oorlog tegen Azerbeidzjan hadden verloren en grondgebied in en rond Nagorno-Karabach hadden moeten prijsgeven.

Pasjinian staat sindsdien onder druk. Er zijn regelmatige straatprotesten waarin wordt geëist dat hij aftreedt vanwege de voorwaarden van het vredesakkoord dat een einde maakte aan het conflict. Door de deal, die tot stand kwam door Rusland, kreeg Azerbeidzjan de controle terug over het grondgebied dat het in het begin van de jaren negentig tijdens een oorlog had verloren.