Wake voor Belgische militair Conings

BRUSSEL (ANP) - Ongeveer honderd sympathisanten van Jürgen Conings hebben zondagavond een wake gehouden in Dilsen-Stokkem. Ze trokken naar het huis van Conings, om er bloemen neer te leggen en kaarsen aan te steken. De Belgische militair, op wie wekenlang een klopjacht is gemaakt, heeft zich vermoedelijk zelf om het leven gebracht met een vuurwapen. Een autopsie moet zondagnacht en maandagmorgen uitwijzen wanneer dat gebeurde en onder welke omstandigheden.

De deelnemers vertrokken om 20.00 uur vanaf Stadspark Ter Motten van Dilsen-Stokkem. De wake kwam er "ter nagedachtenis van Jürgen, tegen het corrupte systeem in België en tegen het falen van Defensie". Het was een stille bijeenkomst, maar met een applaus bij het huis van Conings. De vriendin van de militair kreeg er steunbetuigingen van sympathisanten. Ook familie van Conings nam deel aan de wake.

De rechts-extremistische Conings verdween vijf weken geleden met medeneming van onder meer een machinegeweer, pistool en munitie uit het wapendepot. In afscheidsbrieven dreigde hij onder anderen de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst iets aan te doen. Deze zat sindsdien met zijn familie ondergedoken in een safehouse en werkte alleen nog online. Van Ranst mocht zondagavond weer naar huis.