Waldemar Torenstra hoopt dat Marco Kroon-film verbinding brengt

Waldemar Torenstra hoopt dat de film over het leven van Marco Kroon waarin hij de hoofdrol speelt vooral verbinding brengt. Dat zei de acteur in een lang interview op NPO Radio 5.

"Ik heb enorm respect gekregen voor wat Marco en deze jongens doen", vertelt Torenstra over de elitesoldaten waar Kroon toe behoorde. "Ik heb nooit beseft hoe diep dat gaat. Dat het heldendom dat wij bezingen en prijzen met een lintje en belichten in actiefilms een andere kant heeft. Een diepe wond, die nooit meer weggaat."

Bij de opnames figureerden ook veel veteranen. "Na de opnames kwamen ze huilend op mij af: wat goed dat jullie dit doen. Ik wist niet goed hoe ik daarmee om moest gaan. Het voelde als een grote verantwoordelijkheid om deze rol voor al die oud-militairen te spelen."

Karakterstudie

Torenstra kan nog niet zeggen of de film, die De Vuurlinie heeft, meer een oorlogsfilm wordt of een karakterstudie van een veteraan met PTSS. "Dat is regisseur Roel Reiné nu aan de montagetafel aan het bepalen", aldus de hoofdrolspeler.

In De Vuurlinie is onder meer te zien hoe majoor Kroon zijn manschappen door vuurgevechten leidt in Afghanistan, waarvoor hij later wordt onderscheiden met de militaire Willems-Orde, de hoogste onderscheiding die Nederland kent. De film laat ook zien hoe de majoor in de jaren daarna worstelt met ernstige trauma's, meermaals in opspraak raakt en voor rechters moet verschijnen, onder meer vanwege wapenbezit.

Andere rollen in de film zijn onder anderen voor Sallie Harmsen, die Kroons vriendin Mirjam speelt, en Tibor Lukács, Mike Weerts en Pepijn Schoneveld. Dutch FilmWorks brengt de film september 2023 uit in de bioscoop.