Wales op EK dicht bij achtste finale, Turkije al uitgeschakeld

BAKOE (ANP) - Wales heeft in groep A een stevige optie genomen op een plaats in de achtste finales van het EK. De ploeg van aanvoerder Gareth Bale versloeg Turkije met 2-0. Het openingsdoelpunt kwam vlak voor de rust op naam van Aaron Ramsey. Diep in de extra tijd besliste Connor Roberts het duel.

Wales speelde eerder met 1-1 gelijk tegen Zwitserland. Turkije, dat in het eerste groepsduel al kansloos verloor van Italië (0-3), kan de koffers gaan pakken. Feyenoorder Orkun Kökçu bleef opnieuw op de bank bij Turkije.

Wales maakte het zichzelf in Bakoe onnodig moeilijk. De ploeg van bondscoach Robert Page verzuimde al in de eerste helft het kwetsbare Turkije op ruime achterstand te zetten. Zelfs een strafschop was aan de Britten niet besteed. Bale schoot de bal van 11 meter hoog over het doel nadat hij zelf door Zeki Celik was gevloerd.

Kansen

Bale was één van de gangmakers bij Wales. Hij strooide met fraaie passjes, maar met name Ramsey was slordig in de afronding. De middenvelder van Juventus miste legio kansen, maar in de 42e minuut was het raak. Bale speelde hem in de diepte aan waarna hij de bal fraai aannam en doelman Cakir beheerst passeerde: 0-1. Turkije was voor de rust nauwelijks gevaarlijk.

Pas in de 54e minuut kreeg Burak Yilmaz de eerste grote kans. Van dichtbij schoot de aanvoerder gehaast over. Na de misser van Bale van 11 meter in de 61e minuut vatte Turkije nog wat moed, maar de gelijkmaker wilde niet vallen. Doelman Danny Ward redde bekwaam op een ferme kopbal van invaller Merih Demiral waarna Roberts, opnieuw op aangeven van Bale, Turkije definitief uitschakelde.