Wales sleept gelijkspel eruit tegen betere Zwitsers: 1-1

BAKOE (ANP) - Zwitserland en Wales hebben in hun eerste wedstrijd op het EK voetbal met 1-1 gelijkgespeeld. De Zwitsers waren veel beter in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe, maar verzuimden de vele kansen om te zetten in goals.

De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic kwam vroeg in de tweede helft met 1-0 voor dankzij een goal van Breel Embolo en zag het zwakke Wales na vijf kwartier vrij verrassend op gelijke hoogte komen door een rake kopbal van Kieffer Moore. De Zwitsers juichten in de slotfase nog wel voor een doelpunt van invaller Mario Gavranovic, maar zijn goal werd na tussenkomt van de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Beide landen delen met 1 punt de tweede plaats in groep A achter Italië, dat vrijdag in Rome de openingswedstrijd van Turkije won met 3-0.

Xherdan Shagiri

Zwitserland, met spelbepaler Xherdan Shaqiri in de basis en PSV-doelman Yvon Mvogo op de bank, domineerde het duel in het olympisch stadion van Bakoe, waar 5000 toeschouwers aanwezig waren. De ploeg noteerde in de eerste helft elf doelpogingen, maar geen treffers. Vooral spits Haris Seferovic was weinig gelukkig in de afronding.

Bij Wales was Gareth Bale aanwezig, maar de aanvoerder kon zijn stempel niet echt drukken op de wedstrijd. Toch kregen de Welshmen wel de eerste grote kans van de wedstrijd, maar de Zwitserse doelman Yann Sommer wist een harde kopbal van Moore nipt over de lat te tikken. Daarna begon het offensief van Zwitserland, waarin verdediger Fabian Schär zich onderscheidde. Zijn fraaie hakbal achter het standbeen langs kon doelman Danny Ward van Wales niet verrassen.