Wall Street begint Black Friday met kleine winsten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de verkorte sessie op Black Friday met kleine winsten aangevangen. Beleggers lijken het rustig aan te doen na de opmars de laatste dagen veroorzaakt door vaccinhoop. Evengoed is de stemming ook wel wat bedrukt door de vrees voor de economische gevolgen van lockdowns op de korte termijn. De handel is dun omdat veel beleggers ook de dag na Thanksgiving, toen de beurzen dicht bleven, een vrije dag nemen

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,2 procent hoger op 29.938 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 3639 punten en techgraadmeter Nasdaq pluste 0,8 procent tot 12.188 punten.

De tweede coronagolf doet zich ondanks de vooruitzichten op een vaccin hard voelen. In de Verenigde Staten bereikte het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus woensdag een nieuw record. Onder andere Duitsland besloot deze week lockdownmaatregelen te verlengen. Het economisch vertrouwen in de Europese Unie kreeg deze maand dan ook een tik.

Winkelbedrijven

Grote winkelbedrijven als Walmart (plus 0,3 procent) en Amazon (plus 0,8 procent) staan extra in de schijnwerpers vanwege Black Friday. Deze dag staat in de VS bekend als de start van het belangrijke feestdagenseizoen voor retailers, die tijdens deze periode alles uit de kast halen om klanten te binden. Vaak worden grote kortingen geboden om kopers over de streep te trekken.

Verder is er bovengemiddelde aandacht voor Tesla na het nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid 115.000 auto's van het merk onderzoekt. Er zouden technische problemen zijn met de wielophanging aan de voorkant bij bepaalde modellen. Het aandeel won evenwel 2,3 procent.