Wall Street hoger ondanks zwaar tegenvallend banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de laatste sessie van de week positief aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers verwerkten een zwaar tegenvallend banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit kwam naar voren dat er 266.000 banen bijkwamen in april, waar rekening werd gehouden met de aanwas van bijna 1 miljoen banen.

De werkloosheid in de VS steeg in april ligt tot 6,1 procent van de beroepsbevolking. Dat was een maand eerder nog 6 procent. Na publicatie van het rapport zakten de rentes hard in, wat goed nieuws betekende voor onder meer techbedrijven.

Techgraadmeter Nasdaq won in de vroege handel 0,7 procent tot 13.733 punten. De leidende Dow-Jonesindex leek voorafgaand aan het banenrapport op weg om andermaal een nieuwe recordstand in de boeken te zetten. Maar het banencijfer joeg beleggers schrik aan en de graadmeter opende in de min. Die werd snel weggepoetst en na een kwartiertje handel stond er een plus van 0,3 procent op de borden met een stand van 34.654 punten. De brede S&P 500 won 0,1 procent tot 4203 punten.

Pfizer en BioNTech

Farmaceuten Pfizer en BioNTech zijn een procedure begonnen om het coronavaccin in de VS voor mensen vanaf 16 jaar toe te staan. Daarmee zijn de farmaceuten de eerste die een volledige vergunning voor het middel hebben aangevraagd. Het aandeel Pfizer won 1,6 procent. BioNTech koerste 6 procent hoger.

Verder zakte Beyond Meat haast 7 procent. Het verlies van de maker van vleesvervangers viel veel hoger uit dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend. Ook qua omzet wist het bedrijf niet aan de gemiddelde verwachting te voldoen. Volgens Beyond Meat heeft de crisis de vraag naar zijn producten in winkels en in restaurants verminderd.

Square

Financieel dienstverlener Square van Twitter-baas Jack Dorsey, kwam met beter dan verwachte resultaten en won 5,6 procent. De onderneming profiteerde onder andere van een groeiende vraag naar bitcoin-transacties. Ook cloudopslagdienst Dropbox (plus 1,3 procent) wist beleggers te overtuigen met zijn handelsupdate.

Verder stond de maker van fitnessapparatuur Peloton Interactive in de belangstelling met een plus van 9,6 procent. Het bedrijf waarschuwde dat de terugroepactie van loopbanden het bedrijf opzadelt met een kostenpost van 165 miljoen dollar. Eerder kwam een kind om het leven door een ongeluk met een loopband van Peloton. Wel zette het bedrijf goede resultaten neer en ziet het nog meer groeikansen.

De euro stond op 1,2108 dollar, tegen 1,2054 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 64,28 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 67,70 dollar per vat.