Wall Street keldert door zorgen opmars coronavirus

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag fors lager geopend, in navolging van de zware koersverliezen in Europa en Azië. De verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Italië en landen als Iran en Zuid-Korea voedde de zorgen van beleggers op Wall Street dat de economische impact van de epidemie groter zal zijn dan eerder gedacht.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 3 procent lager op 28.138 punten. De brede S&P 500 zakte 2,8 procent tot 3245 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,5 procent tot 9240 punten.

Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines, Southwest Airlines, Delta Air Lines en United Airlines gingen in de uitverkoop met minnen tot 8,7 procent. De verspreiding van het coronavirus is slecht nieuws voor het toerisme. Als meer landen getroffen worden door de uitbraak, kan dat het vliegverkeer steeds meer in de weg zitten.

Apple levert in

Techreus Apple leverde ruim 5 procent in. Nieuwe data wees uit dat de verkoop van iPhones in China in de maand januari met een derde is ingezakt. In het kielzog werden Apple-toeleveranciers zoals de chipbedrijven Advanced Mico Devices (AMD), Micron Technology en Nvidia tot 8,6 procent lager gezet.

Ook andere technologiefondsen zoals softwarebedrijf Microsoft, Google-moeder Alphabet, internethandelaar Amazon en Facebook stonden onder zware druk met verliezen tot 5,2 procent. De financiële sector met banken als Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Citigroup en Bank of America kampte met koersdalingen tot 4,6 procent.