Wall Street opent diep in het rood

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn fors lager geopend. Beleggers zijn nog altijd bevreesd voor het nieuwe coronavirus, dat in steeds meer landen opduikt. Het gaat dan met name om de impact op de economie, waarover tot dusver in het duister wordt getast. Veel beleggers vluchten naar veilig geachte investeringen.

De Dow-Jonesindex leverde in de openingsminuten 1,9 procent in tot 26.435 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 2,2 procent omlaag tot 3048 punten en techbeurs Nasdaq werd 2,7 procent lager gezet op 8737 punten.

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal de uitbraak van het virus leiden tot flinke verstoringen in de aanvoer van handelswaar vanuit met name Azië. Daardoor zal de afname van de wereldhandel de komende maanden waarschijnlijk doorzetten.

Bij de bedrijven daalde Best Buy 3,2 procent De onderneming heeft het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar afgesloten met een hogere vergelijkbare omzet en winst, maar waarschuwde tegelijkertijd voor de impact van het nieuwe coronavirus.

Verder gaat de aandacht uit naar techreus Microsoft. Het bedrijf gaf aan niet aan de gestelde doelen met zijn pc-divisie te zullen voldoen als gevolg van het virus. Microsoft leverde 3,4 procent in.

AB InBev, dat ook een notering in New York, ging 10,1 procent omlaag. De grootste bierbrouwer ter wereld voelt de uitbraak van het nieuwe coronavirus in zijn resultaten en kampt met een aanzienlijke daling van de vraag in China.

Verder is er aandacht voor de reisbranche. Hotelboekingssite Booking.com daalde 3,6 procent na te hebben gewaarschuwd voor een terugval van de boekingen door het virus. Hotelketen Marriott opende de boeken en verloor 4 procent.