Wall Street opent vlak na nieuwe records

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag vlak geopend, na de records een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street blijft uitgaan naar de politiek in Washington waar nu toch weer signalen vandaan komen dat er geen overeenstemming is over een coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie. Berichten dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA op het punt staat om ook het coronavaccin van Moderna goed te keuren voor gebruik zorgden daarentegen voor wat optimisme.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang vrijwel onveranderd 30.303 punten. De brede S&P 500 ging een fractie omlaag tot 3720 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg licht tot 12.754 punten. Donderdag sloten de drie hoofdgraadmeters op recordstanden.

De Republikeinen en Democraten in de Senaat steggelen nog altijd over een steunpakket met een waarde van iets meer dan 900 miljard dollar. Een eis van de Republikeinen dat een noodsteunpakket dat door de Federal Reserve kon worden gebruikt, definitief eindigt op 31 december is een van de struikelblokken. Democraten willen op hun beurt meer steun voor gewone burgers en een verlenging van het verbod om mensen uit hun huis te zetten.

Moderna

Farmaceut Moderna stond in de belangstelling nadat een onderzoeksgroep van de FDA had aangeraden het coronavaccin van dat bedrijf goed te keuren. President Donald Trump liet meteen weten dat het middel al goedgekeurd was en dat het onmiddellijk wordt verspreid. De FDA liet daarop weten dat er nog formele goedkeuring moet plaatsvinden. Moderna daalde 3,3 procent.

De maker van apparatuur om hartpatiënten te monitoren BioTelemetry ging 18 procent omhoog. Het bedrijf wordt overgenomen door Philips voor 2,8 miljard dollar.

Tesla wordt maandag opgenomen in de S&P 500 en daarom wordt aan het einde van de handelsdag veel activiteit rond het aandeel van de maker van elektrische auto's verwacht. Beheerders van fondsen die de beursgraadmeter volgen moeten dan aandelen Tesla kopen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Tesla kreeg er 3,7 procent bij.