Wall Street sluit met winst, Coinbase hard onderuit

NEW YORK (ANP) - Wall Street is donderdag na een wat nerveuze handelssessie hoger gesloten, na de stevige koersdalingen een dag eerder. Banken werden wel weer lager gezet door aanhoudende zorgen over de financiële sector. Ook cryptobeurs Coinbase kreeg een flink koersverlies voor de kiezen. De Amerikaanse toezichthouder voor effectenhandel SEC verdenkt het bedrijf van meerdere overtredingen en is van plan de onderneming aan te pakken.

In een verklaring liet Coinbase weten onlangs formeel te horen hebben gekregen dat de SEC tot handhaving overgaat. Dat kan uitmonden in rechtszaken, dwangsommen of boetes voor de grootste cryptobeurs in de Verenigde Staten. Analisten van investeringsbank Oppenheimer haalden Coinbase van hun kooplijst af. Het aandeel sloot ruim 14 procent in de min.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 32.105,25 punten. Woensdag zakte de hoofdindex nog 1,6 procent. De breder samengestelde S&P 500 klom 0,3 procent tot 3948,72 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 1 procent omhoog tot 11.787,40 punten.

Amerikaanse banken

De Amerikaanse banken toonden aanvankelijk herstel na de koersverliezen een dag eerder, maar eindigde toch weer in de min. De grote banken JPMorgan Chase, Wells Fargo en Bank of America verloren tot ruim 2 procent. De regionale banken First Republic Bank, PacWest Bancorp en Western Alliance Bancorp gingen harder omlaag, tot ruim 8 procent.

Beleggers kauwden daarnaast nog na op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdag de rente met een kwart procentpunt om de hoge inflatie te bestrijden. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen gingen de rentes donderdag verder omhoog. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week lieten de centrale banken zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

Block

Block kelderde bijna 15 procent. Investeringsfonds Hindenburg Research beschuldigt het mobiele betalingsplatform van misleiding van beleggers door het verstrekken van onder meer onjuiste gegevens over het aantal gebruikers en heeft een zogeheten shortpositie ingenomen, waarmee het gokt op een koersdaling van het aandeel. Block is het voormalige Square, dat mede werd opgericht door Jack Dorsey, de medeoprichter en oud-topman van Twitter.

De euro was bij het slot van de Amerikaanse handel 1,0842 dollar waard, tegen 1,0795 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 2 procent minder op 69,27 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 75,25 dollar per vat.