Wall Street zet opmars voort, Walt Disney in de min

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Daarmee werd voortgeborduurd op de plussen van een dag eerder, dankzij een wegebbende vrees voor een snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Het aandeel Walt Disney ging omlaag na een tegenvallende handelsupdate.

Uit het kwartaalrapport van het entertainmentconcern bleek dat het aantal abonnees voor streamingdienst Disney+ weliswaar toenam, maar minder sterk dan waar door kenners rekening mee werd gehouden. Het aantal abonnees kwam uit op bijna 104 miljoen, maar analisten hadden gerekend op een stijging tot boven de 110 miljoen. Het aandeel Disney verloor 2,6 procent.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1,1 procent op 34.382,13 punten. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 4173,85 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,3 procent vooruit tot 13.429,98 punten.

Techfondsen

Onder meer de technologiefondsen waren in trek door de afgezwakte angst voor een snellere renteverhoging door de Federal Reserve. Een hogere rente is met name negatief voor techbedrijven. Grote namen als Apple, Amazon, Facebook, Tesla, Microsoft en Google-moeder Alphabet werden tot 3,2 procent hoger gezet.

Verder ging de aandacht uit naar de toerismesector vanwege de steeds soepelere coronarichtlijnen. United Airlines en American Airlines wonnen rond de 5,5 procent. Cruisebedrijven als Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean wonnen tot dik 8 procent aan beurswaarde.

Airbnb

Airbnb profiteerde afgelopen kwartaal van het opheffen van coronabeperkingen in verschillende landen, waaronder de VS. Het bedrijf noteerde voor 10,3 miljard dollar aan boekingen, ruim de helft meer dan een jaar eerder toen de coronacrisis begon en de reiswereld vrijwel tot stilstand kwam. Het aandeel ging 4 procent omhoog.

Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale munten in de VS, raakte een eerdere winst kwijt en verloor 2,5 procent. De omzet ging in het afgelopen kwartaal sterk omhoog door de toegenomen handel in cryptomunten als bitcoins. Ook maaltijdbezorger DoorDash opende de boeken en steeg bijna een kwart. Ook omdat het zijn verwachtingen voor het hele jaar opschroefde.

De euro stond op 1,2143 dollar, tegen 1,2131 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 65,40 dollar. Brentolie klom ook 2,5 procent in prijs tot 68,71 dollar per vat.