Wankelend Evergrande betaalt investeerders terug met vastgoed

PEKING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De wankelende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande betaalt schuldeisers terug met vastgoed. Het bedrijf meldt op de Chinese chatapp WeChat dat investeerders nu kunnen kiezen voor afgeprijsd onroerend goed in plaats van geld. Het zou gaan om appartementen, kantoren, winkelruimte of parkeergarages. Daarop zou Evergrande kortingen geven van tot wel 50 procent.

Evergrande verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft voor meer dan 200 miljard euro aan schulden en eerder deze week werd duidelijk dat schuldeisers deze maand niet op rentebetalingen hoeven te rekenen. Ook lukt het al enige tijd niet om bezittingen van de hand te doen en liggen verschillende projecten van het bedrijf stil, waardoor Evergrande er ook niet aan kan verdienen.

Sinds begin dit jaar is de beurswaarde van Evergrande, dat ruim 800 projecten in uitvoering heeft in 220 steden, met driekwart gekelderd. Beleggers zijn bang voor een faillissement, dat voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Net als Evergrande financieren veel bedrijven nieuwe projecten met de aanbetalingen van klanten. Daardoor blijft er weinig financiële armslag over als het misgaat.