Waterlooplein in Amsterdam gaat op de schop

AMSTERDAM (ANP) - Het Waterlooplein in het hart van Amsterdam gaat op de schop. De bestuurscommissie van het stadsdeel Centrum heeft dinsdagavond ingestemd met het nieuwe ontwerp voor het beroemde marktplein. De plannen voor de verbouwing, die het Amsterdamse plein sfeervoller moet maken, stuitten op veel verzet van marktkooplui.

Die controverse draait voornamelijk om het terugdringen van het aantal marktplaatsen: van de circa driehonderd moeten er ongeveer honderd verdwijnen. Volgens de gemeente staan nu te veel marktplaatsen op rustige dagen leeg, waardoor het plein minder sfeervol wordt. Critici, waaronder veel marktkooplui, vinden dat de ingreep het authentieke karakter van de vlooienmarkt aantast.

Op het toekomstige Waterlooplein komt meer ruimte voor bomen en wordt een groot aantal opslagboxen weggehaald. Die boxen delen het plein nu nog in tweeën, vindt de gemeente. Gelijktijdig met de renovatie van het plein wordt ook de begane grond van het naastgelegen stadhuis verbouwd, zodat deze ruimte beter aansluit op het Waterlooplein.

De herinrichting begint in januari volgend jaar.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *