Waterreus: zo’n duidelijk statement van PSV nog nooit meegemaakt

EINDHOVEN (ANP) - De verklaring die PSV zondag afgaf over de situatie rond Mohamed Ihattaren, zorgde voor verbazing bij Ronald Waterreus. De inmiddels 50-jarige oud-doelman loopt al lange tijd mee in de voetbalwereld en bij de Eindhovense club, maar dit was voor hem nieuw.

"Ik kan me niet herinneren dat de clubleiding van PSV ooit zo'n duidelijk statement naar buiten heeft gebracht. Dat zal denk ik niet zijn omdat Ihattaren stinkvoeten heeft of omdat hij zich een keer heeft verslapen", aldus Waterreus, die zelf tussen 1994 en 2004 tot bijna 300 duels voor PSV kwam.

De 19-jarige Ihattaren bleef zondag buiten de wedstrijdselectie voor de thuiswedstrijd tegen Ajax (1-1). "De voltallige staf, spelersgroep en directie heeft er de afgelopen periode alles aan gedaan om Ihattaren te ondersteunen en van waarde te laten zijn voor PSV. Die mogelijkheid heeft hij niet aangegrepen", aldus PSV.

Ihattaren en trainer Roger Schmidt botsten in september ook al. Volgens Schmidt toonde de Utrechter op trainingen niet de juiste instelling. Voor straf begon hij de uitwedstrijd tegen FC Groningen als reserve. In december leek Ihattaren met doelpunten tegen FC Utrecht en RKC Waalwijk terug en hij omhelsde Schmidt zelfs langs de kant van het veld. Nu, twee maanden later, is het toch weer mis.

Ronkende boze teksten

Waterreus begrijpt dat de situatie gecompliceerd is voor PSV. Ihattaren heeft na dit seizoen nog een contract voor 1 jaar. Het woord "kapitaalvernietiging" viel zondag weer geregeld in het Philips-stadion. "Maar moeten we alle gedragingen van verwende pubers en machtswellustige zaakwaarnemers dan maar accepteren?", zegt Waterreus. "Ik heb de ronkende boze teksten van zijn zaakwaarnemer inmiddels ook alweer gelezen. Inhoudelijk weten we er niet genoeg van, maar geloof me maar: PSV gaat echt niet zo'n verklaring uitgeven om te kijken of ze iemand eens even kunnen beschadigen."

De 7-voudig international vond Schmidt zondag in zijn uitleg goed overkomen. "Ik vond het wel sterk van Schmidt. Hij heeft er veel tijd en energie ingestoken, dan mag er weleens wat terugkomen hè? Ik las dat Ihattaren gedurende dit seizoen twee doelpunten heeft gemaakt en een paar assists heeft gegeven, en zelfs nog geen enkele keer een beslissende pass. Nou, dan kun je het verder zelf wel invullen."

Toen Waterreus bij PSV speelde en tot de routiniers behoorde, was het duidelijk hoe er met de net bij de A-selectie doorgebroken spelers werd omgegaan. "Dan werd er wel eens iemand over de omheining getikt, of hij kreeg een flinke draai om de oren."

Volgens Waterreus is het voor Ihattaren bij PSV nog niet te laat. "Ik neem aan dat hij vanaf woensdag gewoon weer mee gaat trainen. Het moet bij de speler zelf vandaan komen, dat is duidelijk. En als hij dan binnenkort drie keer scoort, hangen de jongens hem gewoon weer allemaal om de nek hoor. Dan is hij snel weer in genade aangenomen."