Webwinkel Amazon groeide door, maar leed wel verlies

SEATTLE (ANP) - Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft vorig jaar zijn omzet verder opgevoerd. Het bedrijf verkocht 9 procent meer, maar desondanks zette Amazon een stevig verlies in de boeken. Dat kwam grotendeels door een waardedaling van een belang dat het bedrijf heeft in Rivian, een maker van elektrische voertuigen. Na de grote ontslagronde die Amazon doorvoerde, waarbij 18.000 banen verdwenen, voorziet het bedrijf dat er geen verdere reorganisaties nodig zijn.

Volgens Amazon brak het in het laatste kwartaal van vorig jaar records. In het feestdagenseizoen werden in de Verenigde Staten meer artikelen dan ooit verkocht. Ook trok Amazon Prime Video met het eerste seizoen van de televisieserie van The Lord of the Rings meer dan 100 miljoen kijkers over de hele wereld en scoorden de uitzendingen van de NFL, de American footballcompetitie in de VS, goed.

Zowel de Amerikaanse webwinkels als clouddienst AWS groeiden stevig door, maar internationale webwinkels lieten krimp zien. Maar dat wijt Amazon volledig aan ongunstige wisselkoersen. Zonder de dure dollar had het bedrijf ook buiten de eigen landsgrenzen groei laten zien.

Omzet

In het vierde kwartaal zette Amazon een omzet van ruim 149 miljard dollar in de boeken, omgerekend zo'n 137 miljard euro. Dat was een toename van 9 procent, maar zonder de effecten van de dure dollar ten opzichte van andere valuta was er een groei van 12 procent geweest. Over heel vorig jaar ging de omzet ook met 9 procent omhoog, tot 514 miljard dollar.

Ondanks die hoge omzet lukte het Amazon niet om geld over te houden. Het nettoverlies bedroeg 2,7 miljard dollar, nadat het belang in Rivian 12,7 miljard dollar minder waard was geworden. Vorig jaar, toen Amazon een winst van meer dan 33 miljard dollar behaalde, zat er juist een koerswinst van Rivian van 11,8 miljard dollar bij.

In het lopende jaar denkt Amazon weer door te groeien, in elk geval in de eerste drie maanden. De onderneming denkt de omzet tussen de 4 en 8 procent hoger te kunnen laten uitvallen dan begin 2022.