Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

"Elke businessgroep en elk bedrijf kan onafhankelijk streven naar eigen fondsenwerving en een eigen beursnotering wanneer ze daar klaar voor zijn", stelde Alibaba-topman Daniel Zhang in een verklaring. Zhang zal zelf leiding geven aan de cloud intelligence-divisie, waarmee het belang van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij de activiteiten van het bedrijf op lange termijn wordt onderstreept.

De voormalige baas van de internationale retailactiviteiten van Alibaba, Jiang Fan, zal leiding geven aan de digitale divisie. Trudy Dai, een van de medeoprichters van Alibaba, wordt de baas van de belangrijkste online winkeldivisie Taobao Tmall. De andere divisies omvatten lokale diensten zoals maaltijdbezorging, de logistieke groep Cainiao en digitale media en entertainment.