Weer polio in Bilthovens riool

BILTHOVEN (ANP) - Op het Utrecht Science Park in Bilthoven is andermaal het poliovirus in de riolering gevonden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus precies vandaan komt. Op het terrein zitten vier organisaties die met het poliovirus kunnen werken. Daarom wordt het riool op het terrein ook elke drie weken gecontroleerd.

Het virus kan in principe kinderverlamming veroorzaken. Aangetroffen is een variant van het virus die gebruikt wordt voor de productie van het poliovaccin. Nederland heeft rioleringsstelsels waarbij de rioolzuivering het poliovirus verwijdert, maar een met polio besmette mens kan het virus wel op anderen overbrengen. Voor wie niet gevaccineerd is, betekent dat een risico.

In 2020 en 2021 werd er ook al poliovirus op genoemd terrein aangetroffen. Er zijn geen nare dingen van gekomen, maar de inspectie neemt het ook nu weer hoog op omdat zo'n virus niet vrij hoort te komen.

De vier organisaties die volgens de inspectie op het Science Park met het poliovirus aan de slag mogen zijn Bilthoven Biologicals, Intravacc, Poonawalla (de Indiase eigenaar van het park) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bilthoven Biologicals was de laatste keer verantwoordelijk.