Weghorst weer trefzeker, maar kan niet alle twijfel wegnemen

AMSTERDAM (ANP) - Wout Weghorst kon zijn geluk niet op toen hij vorige week in de oefenwedstrijd tegen Georgië (3-0) zijn eerste doelpunt voor Oranje maakte. De spits van VfL Wolfsburg stond tot voor kort in de spitsenpikorde van Oranje nog achter Luuk de Jong, maar kort voor de start van het toernooi schoof hij in het naar 5-3-2-aangepaste systeem verrassend door naar de positie van basisspeler, naast Memphis Depay. Weghorst beschaamde het vertrouwen niet en scoorde in de openingswedstrijd van het EK tegen Oekraïne (3-2) opnieuw. Helemaal weghalen kon hij de twijfel niet.

Naast de discussie over het nieuwe systeem ging het de voorbije dagen ook vaak over de positie van Weghorst. De topscorer van Wolfsburg oogt soms wat onbeholpen en mist snelheid. In de eerste helft tegen Oekraïne liep hij er ook vaak wat verloren bij. Vooral de keren dat Nederland na een aanval van Oekraïne het spel wilde hervatten, was de snelle Depay de enige optie. De aanvaller van Olympique Lyon stond er dan geregeld alleen voor.

Weghorst werkte zich wel weer een slag in de rondte, sleurde en trok en kreeg het publiek in de ArenA mee met zijn enthousiasme. Technisch had de spits het moeilijk en het was voor De Boer mogelijk een optie geweest om in de tweede helft, na ongeveer een uur spelen, Donyell Malen in te brengen.

Tweede helft

In de tweede helft kwam Weghorst direct vanaf het begin echter meer in het spel voor. Dat kwam ook omdat Oranje Oekraïne nog wat verder naar achter drukte en dichter bij het doel van de tegenpartij speelde. Het was dat de voorzet van Denzel Dumfries in de 52e minuut niet op maat was, anders had Weghorst de bal voor het inschieten gehad. Aanvoerder Georginio Wijnaldum deed dat alsnog.

Even later zorgde Weghorst er alsnog voor dat hij op het scorebord kwam. De spits stond in de 58e minuut op de juiste plek en trapte de bal hoog in het doel: 2-0. Weghorst vierde het doelpunt wederom uitbundig. De zege voor Oranje leek binnen, maar Oekraïne kwam alsnog terug (2-2).

Het was aan de onvermoeibare Dumfries te danken dat puntenverlies uitbleef. De PSV-verdediger kopte in de 85e minuut raak. Weghorst ging in de 88e minuut naar de kant, voor Luuk de Jong. Kort daarna viel ook nog Donyell Malen, de grootste concurrent voor de positie van Weghorst, in.