Weinig beweging AEX in middaghandel

AMSTERDAM (ANP) - De toonaangevende AEX-index op de Amsterdamse beurs stond woensdag halverwege de middag licht in de min. De meeste andere Europese beurzen stonden ook in het rood. Beleggers namen wat gas terug na de recente sterke opmars. De aandacht bleef uitgaan naar het handelsconflict tussen de economische grootmachten de Verenigde Staten en China, die niet warm lijken te lopen om de strijdbijl te begraven. Op het Damrak was technologiebedrijf TKH een uitblinker na een verhoging van zijn doelstellingen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na aanvang van de handel in New York 0,1 procent lager op 556,68 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 770,36 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,6 procent in.

TKH stond fier bovenaan in de MidKap met een winst van ruim 10 procent. Het technologiebedrijf heeft volgens analisten van KBC Securities ambitieuze nieuwe doelstellingen uitgesproken voor de middellange termijn. Ook breidt TKH het desinvesteringsprogramma flink uit. Metalenspecialist AMG stond onderaan met een min van 3,3 procent.

Grootste daler

Grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met een min van 2,7 procent. De staalreus wil het mes zetten in zijn tijdelijke personeelsbestand wegens overcapaciteit. Verfconcern AkzoNobel voerde de stijgers aan met een winst van 1,7 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam profiteerde van een adviesverhoging door Goldman Sachs en won 1 procent.

Axel Springer won bijna 12 procent in Frankfurt. De Duitse uitgever van onder meer de kranten Bild en Die Welt wordt van de beurs gehaald door de Amerikaanse investeerder KKR, samen met de oprichtersfamilie van Axel Springer en topman Mathias Döpfner. Dassault Systèmes daalde 1,6 procent in Parijs. Het Franse softwarebedrijf neemt het Amerikaanse Medidata over voor 5,8 miljard dollar. In Brussel zakte supermarktbedrijf Colruyt ruim 6 procent door een verkoopadvies van Goldman Sachs.

De euro was 1,1314 dollar waard, tegen 1,1316 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 52,12 dollar. Brentolie zakte 1,8 procent in prijs tot 61,14 dollar per vat.