Wereldmachten plannen overleg met Iran over herstart atoomakkoord

NEW YORK (ANP) - Ministers van het Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland zullen deze week een ontmoeting hebben met afgevaardigden van Iran, in de hoop de vastgelopen gesprekken over het atoomakkoord uit 2015 vlot te trekken. De ontmoeting zal plaatsvinden bij de Verenigde Naties in New York, zo liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian maandagavond weten.

In het atoomakkoord uit 2015 sprak Iran met China, Duitsland, Frankrijk, het VK, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie af dat het land zijn nucleaire programma zou openstellen voor controle, in ruil voor intrekking van de Amerikaanse economische sancties. Maar in 2018 verscherpte de toenmalig president van de VS, Donald Trump, de sancties juist. Ook stapte hij uit het akkoord, dat daarmee een dode letter werd.

Sinds april wordt er gezocht naar een manier om zowel Iran als de VS weer aan boord van het atoomakkoord te krijgen. "De onderhandelingen moeten worden herstart", benadrukte Le Drian maandagavond. "We moeten deze week benutten om de gesprekken weer op te starten."

Leiders van over de hele wereld zijn momenteel in New York. Zij beginnen dinsdag aan het plenaire debat van de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.