Werkstraf en schadevergoeding geëist tegen Manuel Broekman

Het OM eist een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een proeftijd van twee jaar tegen acteur Manuel Broekman wegens aanranding. Daarnaast wordt een schadevergoeding geëist van 2000 euro.

De vrouw die zegt in 2020 door Broekman te zijn aangerand, wil een schadevergoeding voor de immateriële en materiële schade die ze door de aanranding heeft opgelopen, zoals de therapie die ze na het vermeende incident heeft gehad.

Het vermeende slachtoffer verklaarde vrijdag in de rechtbank in Amsterdam dat de schadevergoeding namens haar advocate wordt gevorderd. Zelf had ze naar eigen zeggen als enige eis dat ze haar verhaal tegen Broekman zelf kon doen. "Ik ben niet op zijn geld uit", zo zei ze. Ze las geëmotioneerd haar eigen verklaring voor over de impact die het heeft gehad. "Jij bent sinds 4 juli 2020 niet meer weg geweest uit mijn gedachten."

Foto

De vrouw deed in juli 2020 aangifte wegens aanranding. Ze beschuldigt Broekman ervan haar tijdens haar werk in een bar in Amsterdam haar bij de borsten en in het kruis te hebben gegrepen. Dat zou gebeurd zijn toen ze samen met hem op de foto ging. De acteur was volgens haar onder invloed op dat moment en zou na afloop zijn excuses hebben aangeboden.

De 35-jarige Broekman, die eerder al zei onschuldig te zijn, was niet in de rechtbank aanwezig. De acteur koos hier volgens zijn advocaat voor omdat het verhaal al was uitgelekt via een roddelkanaal en hij zich daarom naar eigen zeggen niet heeft kunnen verdedigen.

Geschrokken

Zijn advocaat Simeon Burmeister las namens hem wel een korte handgeschreven verklaring voor. Daarin zegt de acteur zich niet te herinneren met de barvrouw op de foto te zijn geweest omdat hij door zijn bekendheid vaker voor een selfie wordt gevraagd. "Wel kan ik zeggen dat ik tijdens het maken van een foto niemand ooit op een plek heb aangeraakt. Ik heb niemand aangerand", zegt hij daarin onder meer. "De beschuldiging is erg hard aangekomen. Ik ben erg geschrokken."

De verdediging van de acteur stelde daarnaast dat onvoldoende kan worden bewezen dat de aanranding heeft plaatsgevonden. Zij willen dat Broekman wordt vrijgesproken.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.