WHO-chef noemt misbruik door medewerkers in Congo ‘onvergeeflijk’

GENÈVE (ANP/AFP) - De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft zijn excuses aangeboden voor het wangedrag van zijn medewerkers in Congo. In dat land hebben nationale en internationale hulpverleners tussen 2018 en 2020 tijdens de bestrijding van het ebolavirus zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik.

Een onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar de beschuldigingen, bracht dinsdag een rapport naar buiten. Daarin staat dat 21 van de 83 verdachte hulpverleners werkzaam zijn bij de WHO. Het onderzoek werd gestart nadat meer dan vijftig vrouwen hadden aangegeven slachtoffer te zijn van seksueel misbruik.

"Dit is een donkere dag voor de WHO", zei Tedros tijdens een persconferentie. Hij noemt het "onvergeeflijk" wat er is gebeurd. Tedros bood de slachtoffers zijn verontschuldigingen aan. "Het is mijn topprioriteit dat de daders hier niet mee wegkomen, maar verantwoordelijk worden gehouden." Inmiddels zijn twee leidinggevenden met verlof gestuurd en van vier medewerkers is het contract ontbonden.

Berichten over het seksueel misbruik kwamen eerder dit jaar naar buiten. Congolese vrouwen werden gedwongen tot seks in ruil voor een baan. Of ze zouden juist hun baan verliezen als ze niet bereid waren tot seks. Leidinggevenden bij de WHO zouden ervan hebben geweten maar hebben gezwegen.