WHO: Eén op de vier mensen heeft in 2050 last van gehoorproblemen

GENÈVE (ANP) - Eén op de vier mensen wereldwijd zal in 2050 last hebben van gehoorproblemen, daarvoor waarschuwt wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag in hun eerste rapport over gehoorschade. Volgens het rapport kunnen veel van de oorzaken van gehoorschade, zoals infecties, ziektes, geboorteafwijkingen en blootstelling aan lawaai, voorkomen worden.

Een op de vijf mensen heeft op het moment last van gehoorproblemen. Volgens de WHO gaat er wereldwijd jaarlijks een bedrag van een biljoen dollar verloren omdat mensen niet goed kunnen horen. Daarbij gaat het om "het welzijn van getroffenen, en de financiële kosten die voortvloeien uit hun uitsluiting van communicatie, onderwijs en werk", aldus het rapport.

"Het aantal mensen met gehoorverlies kan in de komende drie decennia met meer dan anderhalf keer toenemen" tot 2,5 miljard mensen - tegen 1,6 miljard in 2019, waarschuwt de WHO. Van de 2,5 miljard mensen met gehoorschade in 2050 zullen er 700 miljoen mensen een medische behandeling nodig hebben.