Wiegman: WK voetbal niet om het jaar, spelers zijn geen robots

LONDEN (ANP) - Bondscoach Sarina Wiegman van de Engelse voetbalsters is tegen het plan van de FIFA om het WK één keer in de twee jaar te houden in plaats van eens per vier jaar. "Het is niet goed voor de gezondheid van de spelers, het zijn geen robots. Als je ieder jaar al die toernooien hebt, wanneer moeten de spelers dan rusten en herstellen van een intens jaar?", zei Wiegman een dag voor de WK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Luxemburg.

De mondiale federatie FIFA wil de internationale speelkalender gaan hervormen. De FIFA speelt met het idee om het WK om het jaar te gaan organiseren. "Ik zou het niet doen", aldus Wiegman. "In Europa is nu alles heel goed georganiseerd. Je hebt het EK, de Olympische Spelen en het WK, dat zijn allemaal belangrijke toernooien in Europa. Ik vind het geen goed idee om die vaker te gaan houden. Ik hoop dat de FIFA met alle betrokkenen gaat praten en de adviezen van coaches met internationale ervaring tot zich neemt. De mening van de spelers is ook belangrijk, daar moeten ze ook mee gaan praten."

Wiegman debuteerde afgelopen week als bondscoach van Engeland met een klinkende zege op Noord-Macedonië: 8-0. De 51-jarige Haagse leidde de afgelopen jaren de Nederlandse voetbalsters naar de wereldtop. Haar opvolger Mark Parsons debuteerde vrijdag met een gelijkspel in de WK-kwalificatie tegen Tsjechië (1-1).