Wielrenner Bernal wint negende Giro-etappe en grijpt de leiding

CAMPO FELICE (ANP) - Wielrenner Egan Bernal heeft de negende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Ineos Grenadiers achterhaalde in de slotkilometer de twee koplopers Geoffrey Bouchard en Koen Bouwman en won na 158 kilometer tussen Castel di Sangro en Campo Felice.

De Hongaar Attila Valter raakte de roze leiderstrui kwijt aan Bernal. De Colombiaan pakte net genoeg voorsprong om de Belg Remco Evenepoel voor te blijven in het klassement.

Het duurde heel lang in de lastige negende etappe voordat het renners lukte om te ontsnappen aan het peloton. Pas na ruim 60 kilometer ontstond er uit verschillende groepjes een kopgroep van zeventien renners met daarbij Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Bouwman van Jumbo-Visma.

Gravel

Op de klim naar Ovindoli reed Bouchard samen met de Brit Simon Carr weg uit de kopgroep. De Fransman liet Carr op de slotklim achter en ging alleen de laatste kilometers in. Achter hem kwam Bouwman eraan. Na de tunnel in de slotklim kwam Bouwman bij de Fransman en samen begonnen ze aan het lastige stuk gravel van anderhalve kilometer naar Campo Felice. Het peloton met daarin alle klassementsfavorieten volgde echter op nog maar minder dan een minuut.

Bernal versnelde met nog zo'n 400 meter te gaan uit de aanstormende groep favorieten en achterhaalde de onfortuinlijke Bouwman en Bouchard. De Colombiaan reed ook weg bij zijn concurrenten en pakte zijn eerste ritzege in de Giro d'Italia. Achter hem finishten Giulio Ciccone uit Italië en de Rus Aleksander Vlasov op 7 seconden en Evenepoel en de Ier Dan Martin op 10 seconden. Bouwman kwam op een halve minuut binnen als vijftiende.

Bernal heeft in het klassement 15 seconden voorsprong op Evenepoel en 21 seconden op Vlasov. Maandag volgt een etappe van L’Aquila naar Foligno met twee beklimmingen maar een vlak laatste deel naar de finish.