Wieringa wil Hoekstra en Scholten van Aschat in Joe Speedbootfilm

Schrijver Tommy Wieringa wil dat in de verfilming van zijn boek Joe Speedboot de acteurs Hannah Hoekstra en Gijs Scholten van Aschat een rol krijgen. Verder wil hij twintig kaartjes voor de première om zijn hele rugbyteam uit te nodigen. Daarnaast krijgen producent BALDR en regisseur Sam de Jong de vrije hand in wat ze met zijn boek doen.

Dat vertelde Wieringa in Met het oog op morgen. De auteur sprak hier over de lange juridische strijd die in 2010 ontsprong toen een andere producent, IJswater Films, werkte aan een bioscoopbewerking waar hij zich niet gelukkig bij voelde. Uiteindelijk besloot de rechter dat de film toen niet gemaakt mocht worden.

"Ik was toen te onervaren, en te angstig dat ze er een prul van zouden maken", bekent de auteur nu. "Nu heb ik die angst niet meer. Ik hoef geen keuzes te maken; een boekverfilming is altijd een reductie van iets heel groots. Sam de Jong heeft mijn boek tot zijn beschikking: ik ben heel benieuwd wat voor bos bloemen hij daaruit selecteert voor zijn film."

Lastpak

Wieringa vindt het jammer dat hij na de hele affaire Speedboot in 2010 bij het Filmfonds te boek staat als een lastpak. "Toen ik mijn eerste bezwaren aangaf, was het nog een heel klein plan. Ik vond het niet leuk dat bezwaar te blijven benoemen toen het heel groot werd, maar ik was het toen voor mijn gevoel aan het boek verplicht. Nu is de enige voorwaarde van het Filmfonds dat ik mij vooral niet met de film bemoei."

Het succesvolle boek vertelt over Fransje Hermans, die na een ongeluk zijn spraakvermogen verliest en in een rolstoel belandt. Zijn leven lijkt voorbij. Tot hij Joe Speedboot ontmoet. Ondanks het feit dat hij slechts één arm kan bewegen, lijkt voor de jongen alles mogelijk: een vliegtuig bouwen, armworstelkampioen worden en zelfs de mysterieuze schone Picolien Jane in zijn armen sluiten. Van de roman werden bijna een half miljoen exemplaren verkocht.